Geert Wilders in het Enneagram

Wat is het nu toch dat ons zo trekt en afstoot in Geert Wilders. Ik doe een poging om het vanuit zijn Enneatype te verklaren. Daarbij zei gezegd dat ik niet met hem gesproken heb dus alleen af kan gaan op datgene wat hij via de media laat zien.

In zijn gedrag zie je twee Enneatypen sterk naar voren komen: Enneatype 3, de Winnaar en Enneatype 6, de Contrafobische Loyalist.
Om met de laatste te beginnen, Geert Wilders bleef lang in de VVD, kon zich heel goed op de achtergrond bewegen en had het vertrouwen in de partij. Het contrafobische gedrag in Type 6 is uitdagen en er tegenin gaan. Dat zie je dus goed terug bij Wilders.

Maar…… de angst zie ik niet. De Loyalist wordt gestuurd door angst, en dat kan niet als je al zoveel jaar bedreigd wordt en toch steeds verder je standpunten aanscherpt.
Laten we dus kijken naar Type 3, de Winnaar. De Winnaar kan slecht tegen verlies, is zeer doelgericht, brengt tegenstanders in verwarring, komt met onverwachte interventies om het doel te bereiken. Dat lijkt toch wel erg op het gedrag van Geert Wilders.
Deze politicus weet anderen uit te dagen, gebruikt harde taal, past zich aan als dat nodig is en heeft vooral één groot doel voor ogen: Macht.
Dit type heeft een heimelijke angst om te falen, vooral in de ogen van de moeder. Het kindje heeft niet geleerd om emotionele hordes te nemen. Het is geprezen om wat hij doet en niet om wie hij is. De diepte in z’n gevoel is niet gestimuleerd. Het is het kind dat zich verbonden heeft met de moeder en haar niet teleur wil stellen.

Enneatype 3, de Winnaar mag niet verliezen. Het ziet verlies als een leer moment waarmee het zich weer kan fixeren op nieuwe doelen. Winnen moet. Als de leugen eraan te pas moet komen is dat maar zo. Relaties moet je koesteren, je netwerk is heilig,
Geert Wilders koestert zijn netwerk, maar hij bepaalt. Is hij te vertrouwen? Volgens velen niet, volgens anderen wel. Vanuit dit type is de betrouwbaarheid er zeker, als het doel maar behaald wordt.

Wat Geert Wilders genadeloos zal afstraffen is gedraai, weifeling, achterklap. Hij is veel beter in achterklap dan anderen, dus dat zal hij gebruiken. Dit type heeft een hekel aan twijfel en gedraai want dan komt hij in contact met zijn stresspunt type 9, de Bemiddelaar. Deze maakt geen keuze en laat dingen teveel op z’n beloop. Nu kan je Mark Rutte in dit type vinden. Alleen nijgt Mark Rutte sterk naar type 3 toe, dus deze relatie kan lang goed gaan. Het ontspanningspunt voor type 3 is het Enneatype 6, de Loyalist. Hij weet loyale mensen om zich heen te verzamelen. Hij weet dat ze duidelijke leiding nodig hebben. Dus is hij de duidelijke leider die geen tegenspraak duldt.

Ik vermoed dat Geert een sterke 2 vleugel heeft. Hij is bevlogen voor de goede zaak en in zijn overtuiging is het gevaar in de samenleving overduidelijk en moet hij de burger helpen in de bewustwording en wil hij daadwerkelijk zorgen voor ene betere samenleving.
Hoe doet een Eneatype 3 dat? Door polemiek. Hij weet precies waar mensen over in zitten en die punten vergroot hij uit. Natuurlijk zal Geert Wilders weten dat de Islam niet de grote vijand is, het zijn de fundamentalisten.

Waar Job Cohen juist in gesprek wil blijven (vanuit zijn type 9) en Femke iedereen gelijk wil behandelen (Enneatype 2) zet Geert Wilders krachtige taal in om de beeldvorming bij de mensen in de straat te beïnvloeden en zich op te werpen als de redder van ons land. Hij zet sterk in op veiligheid en zorg. Juist zaken die bij heel veel mensen hoog in het vaandel staan. Hij doet dat slimmer dan de VVD die met alle regeer ervaring weet dat je snoeihard moet bezuinigen om van daaruit een sterke overheid te krijgen die veel vrijheid voor de burger toe kan laten. Maar die boodschap is moeilijker bij de man in de straat over te brengen. Wilders wil macht. Hij wil niet verliezen. Door niet te regeren maar wel mee te bepalen heeft hij de macht en kan hij moeilijker verliezen.
Geert Wilders is de strateeg die vanuit zijn Type 3 weet wat het doel is en de weg ziet hoe hij dat doel moet bereiken.
Zijn zwakte ligt in de moeilijkheid om bij het gevoel te komen. Hij kan moeilijk eerlijk naar zichzelf kijken. Hij heeft moeite zijn emoties te omarmen en daarvan te leren. Hij kan niet zien wie hij is en richt zich op wat hij is. Zijn leefomstandigheden zijn schrijnend. Om altijd bewaakt te moeten worden, nooit iets spontaan te kunnen doen, dat is vreselijk. Dat hij dit aankan komt omdat juist daardoor het doel steeds duidelijker wordt. Als de haat tegen hem toeneemt komt de winst dichterbij. Doordat hij het gevoel kan uitschakelen blijft hij gefixeerd op het doel: de macht.

Zijn zwakte is dat hij bedrog kan inzetten om het doel te bereiken. Zijn onvoorspelbaarheid maakt hem een moeilijke partner voor anderen. Daardoor neemt de polarisatie in de politiek en in het land toe en kan zijn winst een schijnwinst blijken die zich uiteindelijk tegen hem gaat keren.
Willem Jan van de Wetering

3 Responses to “Geert Wilders in het Enneagram”

  1. Vraag:

    In dit stuk lees ik dat Femke een type 2 is, terwijl in dit stuk https://willemjanvandewetering.wordpress.com/2009/10/19/boer-zoekt-vrouw/ staat dat ze een 6 is.

    Zou je me kunnen uitleggen hoe ik dat moet zien? Een 6 en 2 zijn toch niet verbonden met elkaar in het enneagram?

Trackbacks

Plaats een reactie