Oh, Oh. Cherso

De Tv serie Oh Oh Cherso, over acht Haagse jongeren in de Griekse badplaats Cheronissos is een enorme hit. Het leuke is dat je in deze serie de karaktertypes van het Enneagram heel mooi terugziet en dan begrijpt waarom ze zo doen en wat hun motivatie is.


Het Enneagram kent negen karaktertypen. Die verschillende karakters worden aangestuurd vanuit een drijfveer en een overlevingsstrategie. Deze twee bepalen eigenlijk je gedrag naar anderen toe. Van belang is wel te weten dat er veel onderlinge verschillen binnen een type zijn waardoor iedereen wel weer uniek is. De invloed van de naast je liggende types is daarbij een belangrijk gegeven.

Hier een kort overzicht van de acht jongeren en hun Enneagramtype.

De jongens
Vincent (Sniper) Enneagramtype 3, De Winnaar
Sniper wordt zo genoemd omdat hij heel populair is bij vrouwen. Zijn uiterlijk is heel belangrijk. Hoe hij overkomt bij anderen eveneens. Verliezen wil hij nooit en hij gaat ver om te winnen.
Het type 3 voelt zich eigenlijk een looser, maar bedekt dat door zich volledig te richten om succes. Het imago is heilig, hoe er over je gepraat wordt is belangrijk, want anderen moeten dit type als succesvol zien. Vooral voor zichzelf willen ze de uitstraling van succes hebben.
Bij Sniper is sporten belangrijk, zijn lichaam is z’n trots, zijn charme zijn wapen waarmee hij iedereen voor zich wil doen smelten. Hij wil scoren en doet zich voor als iemand die overtuigd is van zichzelf.

Robert (Jokertje) Enneagramtype 6 de Loyalist met een sterke 7, De Avonturier kant.
Robert is de loyalist die altijd vrolijk is, humor als wapen heeft en vooral van ieder moment wil genieten. Diepe gesprekken moet je van hem niet verwachten. Maar hij is richt zich erg op de groep, wil zich niet afzijdig houden en wil niet buiten de groep komen te staan.
Dit type heeft eigenlijk angst voor het onbekende, maar in een groep durven ze veel. Door zijn 7, de Avonturier kant zoekt hij het plezier op en trekt hij de aandacht.
Robert is geen leider , maar een volger die het steeds zo draait dat hij geen last op z’n schouders hoeft te dragen. Diepe gesprekken moet je van hem niet verwachten.

Tony (Sterretje) Enneagramtype 8, de Baas
Tony heeft een sterke persoonlijkheid, is recht voor z’n raap en nadrukkelijk aanwezig. Hij is duidelijk de leider. Hij maakt ruzie als dat volgens hem noodzakelijk is en maakt het al snel weer goed ook. Hij heeft een klein hartje, maar alles moet wel hoe en wanneer hij dat wil.
Type 8, de Baas durft z’n kwetsbaarheid niet te laten zien. Liever stoer en sterk overkomen want dan kan jou niets gebeuren. Liever de aanval zoeken dan afwachten.
Tony volgt z’n impulsen. Hij denkt niet eerst even na. Daardoor is hij een succes in de serie want je ziet het steeds weer gebeuren.

Joey (Matsoe Matsoe) Enneagramtype 9, De bemiddelaar met een sterke 8, De Baas.
Joey heeft ook ene sterke Baas inslag, maar hij reageert toch heel anders dan Tony. Hij is meer de bemiddelaar die de rechtstreekse confrontatie net op tijd uit de weggaat en de groep dan weer met gezelligheid gaat bedienen. Zijn Enneatype 8, de Baas kant zorgt er wel voor dat er spanning tussen hem en Tony te bespeuren is. Net of ze de strijd zoeken. Maar het is Joey die dan eieren voor z’n geld kiest.
De Bemiddelaar kan juist slecht tegen conflicten en heeft moeite met keuzes maken. Je ziet dan ook dat Tony de keuzes maakt, niet Joey.

De meiden
Samantha (Barbie) Enneagramtype 2, de Helper
Samantha is behoorlijk omstreden door haar seksuele verleiding. Dat is ook typisch voor de seksuele kant van dit vrouwelijke Enneagramtype, de Helper. Ze staat steeds voor anderen klaar, is met anderen bezig, maar als er mannen in de buurt zijn laat ze zich volledig gaan. Ze doet mee met de spelletjes, laat zich volledig gaan, gaat over al haar grenzen heen en zorgt er ondertussen voor dat iedereen het gezellig heeft.
Type 2, de Helper is eigenlijk eenzaam en voelt zich niet goed genoeg. Door je overdreven op anderen te richten en de ander te verleiden voorkom je dat dit gevoel zich aandient.
Samantha is heel erg met haar uiterlijk bezig, Ze wil er heel goed uitzien en denkt erg populair te zijn. Daardoor gaat ze zich nog meer richten op pleasen. Haar kleding en gedrag zijn volledig gericht op de verleiding van mannen. Ze is behulpzaam. Gezellig, geeft aandacht, maar vraagt ook heel veel aandacht.

Roos (Litle Princess), Enneagramtype 4, de Romanticus.
Roos valt op want ze is anders dan anderen. Ze voelt zich ook anders. Ze zoekt de ultieme liefde en wordt daarin steeds teleurgesteld.
Type 4, de Romanticus heeft sterke stemmingswisselingen. Het kan alle kanten opgaan. Eigenlijk voelt dit type dat er niet genoeg liefde in de wereld is en dat net zij tekort komt.
Roos laat haar gevoelens zien, kan heel vrolijk en heel verdrietig zijn en zorgt voor het drama in de groep. Ze is wel degene die echte verbinding tracht te maken met anderen. Maar eigenlijk voelt ze zich alleen. Als de spanningen toenemen gaat ze emotioneel manipuleren.

Elize Enneagramtype 9, de Bemiddelaar
Elize is de enige die geen bijnaam heeft. Deze 18 jarige Haagse wil het vooral gezellig houden en overal een feest van maken. Ze is aardig, wordt door iedereen leuk gevonden, heeft vrijwel geen ruzie en is heel makkelijk in de omgang.
Type 9, de Bemiddelaar heeft een hekel aan ruzie en tracht al snel door aardig zijn te bemiddelen. Met de stroom mee is het motto.
Ze is niet heel nadrukkelijk aanwezig. Ze doet mee, vindt alles prima en ligt heel goed bij de anderen. Grenzen aangeven is niet haar sterkste kant.

Bibi (Kabouter) Enneagramtype 8, de Baas met een sterke 2, de Helper.
Bibi is de enige in het huis met een relatie en haar vriendje kwam zelfs twee dagen over. Ze kon maar moeilijk afscheid van hem nemen en zal zeker niet vreemd gaan. Bibi is klein, maar erg sterk. Ze kan vlammen, heel scherp uit de hoek komen en laat absoluut niet over zich lopen. Ze krijgt ook het respect van de anderen. Dat is haar 8, de Baas kant. Haar 2 kant, de Helper is haar emotionele kant en het zich inzetten voor anderen. Ze kan verleiden en is dan weer heel sterk. Ze geeft haar grenzen goed aan.

Een prachtige groep mensen die heel mooi op elkaar aansluiten in het Enneagram. De extreme energie komt door de 8ten, de Bazen in de groep. Daarnaast de Bemiddelaar (9), de Helper (2) en de Avonturier (7), dan heb je een aardige mix. De Romanticus (4) ligt er een beetje buiten, maar zoals Roos zelf al zei: ‘ik ben anders’. De Winnaar (3) is de andere die zich nog sterk profileert.
Het worden nog spannende afleveringen want ruzies kunnen er nog volop ontstaan, vooral tussen Bibi en Samantha en Tony en Joey.

Plaats een reactie